GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Haziran 2022 Cuma 11:14

Özelleştirme kapsamına alınmışlardı... Planları değiştirildi! 

Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan Seferihisar’daki DEÜ’ye ait öğrenci tesisleri ile Aliağa’daki EÜAŞ’a ait tesislerin yeni imar planları Resmi Gazete’de duyuruldu. Plan değişikliği ile birlikte ile birlikte taşınmazların değerleri artırıldı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile açıklanan kararla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirme kapsamına alınan parsellerin imar değişikliği planları yayımlandı.

Kararla birlikte İzmir’in Seferihisar ve Aliağa ilçelerindeki üç parselin planları da askıya çıkarıldı. Parsellerin statüleri ticaret-turizm alanları ile sanayi alanları olarak değiştirildi ve değerleri artırıldı.

Seferihisar’ın Payamlı Mahallesi’ndeki 5188 ada 1 parsel için yayınlanan 1/500 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile bu alana ‘ticaret-turizm alanı, park alanı ve yol’ kullanımı getirildi. Parsel üzerinde Dokuz Eylül Üniversitesi’ne ait öğrenci eğitim ve dinlenme tesisi bulunuyor. Tesis geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile özelleştirme kapsamına alınmıştı.

Resmi Gazete'de yer alan kararda “Mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı olup özelleştirme kapsam ve programında bulunan İzmir ili, Seferihisar ilçesi, Payamlı Mahallesi, 5188 ada, 1 parsele ilişkin, "Ticaret Turizm Alanı, Park Alanı ve Yol" kullanım kararları getirilmesine yönelik olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan ekli 1/5.000 ölçekli Nazım Imar Planı Değişikliği ile 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin onaylanmasına, iş bu Karar gereklerinin yerine getirilmesi hususunda Özelleştirme Idaresi Başkanlığının yetkili kılınmasına, 3194 sayılı İmar Kanununun ek 3 üncü maddesi ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 3 üncü ve geçici 29 uncu maddeleri ile 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 8 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.” denildi.

ALİAĞA’DA SANAYİ ALANI
Plan değişikliği yapılan diğer 2 parsel ise Aliağa ilçesinin Aliağa Mahallesi’nde yer alıyor. Mülkiyeti Elektrik Üretim A.Ş’ye kayıtlıyken özelleştirme kapsamına alınan 982 ada 3 parsel ile mülkiyeti Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş’na kayıtlı ile özelleştirme kapsamına alınan 982 ada 4 parsel için de 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği, 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.



2017’DE ÖZELLEŞTİRME KARARI ALINMIŞTI
Plan değişikliği ile bu 74 bin 700 metrekare büyüklüğündeki taşınmaz için de ‘sanayi tesis alanı teknik altyapı alanı ve yol’ kullanımı getirildi. Bu parseller için 0,40 emsal hakkı tanındı. 2017 yılında özelleştirme kapsamına alınan parsellerde Elektrik Üretim A.Ş ait tesisler bulunuyor.  Parsellere, aralarında PETKİM ve Eti Bakır AŞ’nin bulunduğu bazı şirketler teklif vermiş ancak teklif edilen rakamlardan dolayı satılamamıştı.

Resmi Gazete'de yer alan kararda şu ifadeler yer aldı:

Mülkiyeti Elektrik Üretim A.Ş. adına kayıtlı olup özelleştirme kapsam ve programında bulunan İzmir ili, Aliağa ilçesi, Aliağa Mahallesi, 982 ada, 3 parsel ve mülkiyeti Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. adına kayıtlı olan 4 parseldeki taşınmazlara ilişkin, "Sanayi Tesis Alanı (E:0,40; Yençok: Teknoloji Gereği), Teknik Altyapı Alanı ve Yol" kullanım kararları getirilmesine yönelik olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan ekli 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliği ve 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ile 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin onaylanmasına, iş bu Karar gereklerinin yerine getirilmesi hususunda Özelleştirme İdaresi Başkanlığının yetkili kılınmasına, 3194 sayılı İmar Kanununun ek 3 üncü maddesi ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 3 üncü ve geçici 29 uncu maddeleri ile 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 8 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.